De narcist

Published on 2 January 2024 at 20:46

Gemengd, gekoeld en in een mooie cocktail met een olijvenpip om op het einde in te stikken!

Het is 2024 en het is weer tijd voor een hernieuwing van mijn geloften om te veranderen wat niet werkt en te beschermen wat wel werkt. Het is een van die favoriete, sociale clichés geworden om goede voornemens te maken, vooral omdat niemand van jou of van zichzelf verwacht dat ze worden nageleefd. Toch ben ik er een fan van, omdat we allemaal redenen nodig hebben om de meeste dingen te doen. Motivatie is waarschijnlijk de grootste factor in allerlei soorten veranderingen: goede en slechte.

Dit stuk gaat echter niet over Nieuwjaarsresoluties.

Het is ook geen motiverende toespraak over zelfverbetering (ik geloof dat er genoeg boeken over dit onderwerp zijn).

Het gaat echter wel over het oplossen van dingen die niet werken.

De afgelopen tien jaar analyseren...Ja! Over het algemeen ga ik helemaal los met eindejaarsevaluaties... Het drong tot me door in welke mate ik zwak ben geworden voor mensen met een bepaalde persoonlijkheidstrek:

NARCISSISME

Omdat ik altijd aan de kant van de underdog heb gestaan, heb ik waarschijnlijk nooit vrienden gehad zonder problemen. Ik heb met een aantal stabiele mensen gewerkt en heb romantische partners voor de lange termijn gekozen die mij en mijn bezittingen waardeerden (en wat nog!). Maar voor het grootste deel waren de meeste mensen met wie ik omging een of andere versie van fucked-up.

Persoonlijk heb ik een aantal sociopatische trekjes, waarvan ik me terdege bewust ben. Daarom kies ik ervoor om de hypocrisie te vermijden van het zoeken naar pure deugd in een zee van mijn eigen ondeugd! In lekentaal: Ik kan (uit principe) geen mensen uitsluiten op basis van hun eigen merk psychopathie.

Maar pas op voor de narcist!

Een zeer voor de hand liggende conclusie van mijn tienjaarlijkse evaluatie is dat het niet verstandig is om principes deugdzaam te maken omwille van zichzelf. Sommige persoonlijkheidstrekken kun je beter vermijden of zonder pardon uitdagen. De narcistische persoonlijkheidstrek staat eindelijk bovenaan mijn lijst na vele jaren van vallen en opstaan, waarin ik hem op de een of andere manier in mijn leven heb gehad.

Narcisme is genuanceerd!

Het is niet altijd gemakkelijk om onderscheid te maken tussen het egocentrische individu en de narcist. De eerste manifesteert zich meestal in een soort mentale starheid waarbij de gemene deler winnen is. Bij de tweede gaat het om veel meer dan winnen. Het gaat om veranderen.

De narcist speelt voor zijn eigen vermaak in op de onzekerheden, trauma's en algehele mentale of fysieke zwakheden van een individu. Hij of zij speelt met subtiliteiten in woorden en daden om het gedrag, de gewoonten en de gedachtepatronen van de persoon op wie ze zich richten te veranderen. Kortom, het is een kat-en-muisspel. Wat valt er te winnen met het veranderen van de individualiteit van een ander?

Genoeg...

Financiële voordelen, seksuele bevrediging, emotionele binding... en soms gewoon omdat het leuk is.

Rode vlaggen:

Als het moeilijk wordt, gaat de narcist door het lint.

En met ruw bedoel ik alles van ernstige ziekte tot faillissement tot overdreven agressieve oppositie tegen hun ideologie.

Zolang alles soepel verloopt en er een minimale investering van hen wordt gevraagd, zullen ze blijven... en SPELEN.

In de romantiek zou een grote rode vlag zijn: Ondermijnende acties en woorden.

Vaak in kleine doses, als een langzaam gif, soms gekscherend, breekt de narcist je af door je eigenwaarde af te breken.

Je blijft uit schuldgevoel. Je zult je afvragen of jij degene bent die gek is. Je liefde wordt tegen je gebruikt.

Op het werk (de giftige baas), in het gezin (de manipulatieve ouder/broer/zus/kind), in de politiek (de charismatische leider), in religie (de radicaal) allemaal verschillende kanten van dezelfde eigenschap en vaak gemengd geserveerd, gekoeld en in een mooie cocktail met een olijfpip om op het einde in te stikken. En het is een lang en pijnlijk proces als een slang die het leven uit je wringt.

Dames, jullie beste verdediging tegen de narcist is een ijzeren wil (zowel figuurlijk als letterlijk). Geen vrijkaarten voor je rijkdom, je geest of je lichaam omdat je je eenzaam of depressief voelt. Mix je eigen cocktail en kijk naar Friends!

En kies in hemelsnaam voor de leuke jongen! Bad boys zijn niet zo geweldig in bed en ook niet voor je bankrekening.

Heren, je beste verdediging tegen de narcist is zelfbeheersing. Wil je een partner of een gat? En met gat bedoel ik in je budget...natuurlijk...(grijns)!

Kijk goed naar de vrouw voor je voordat je haar in gedachten uitkleedt. Ga een tijdje met haar uit om te zien hoe ze functioneert. Stel haar vragen! Leid, laat je niet leiden. Wees eerlijk over wat je op de lange termijn wilt en het soort seks dat je bloed doet stromen.

"Het is oké." Zou niet het antwoord moeten zijn op die speciale vraag (je weet wat ik bedoel!).

En nu ben ik klaar met mijn voornemens voor het nieuwe jaar!

Ook een wrap voor mijn ongevraagde versie van die eeuwenoude Agony Aunt die wij (de baby's van de jaren 80) vroeger lazen in de kranten en tijdschriften (Google het!).

Heb een geweldig, narcist-vrij 2024!

Add comment

Comments

There are no comments yet.