Cultistische ideologieën

Published on 14 March 2024 at 12:51

"Culteren of niet cultiveren?" - Ik heb misschien teveel Shakespeare geciteerd de laatste tijd 😅. Stoute ik! 😈

Photo model: Jade (Wolf Clothing)

Terug naar zwart! Zoals wij Goths zeggen: Nee...Goth is geen sekte en is dat ook nooit geweest. Het was een sociale beweging na het punktijdperk die nu is verworden tot "slechts" mode. In het kort was de sociale beweging Goth erop gericht om de aandacht te vestigen op de hypocrisie van een samenleving na het hippietijdperk. Make love not War was een geweldige mantra die verviel zodra de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen grootschalige proposities innam.

Liefde had een prijs.

De donkere make-up en kleding, de witte foundation en de ondode, vampirische look waren er allemaal op gericht om aan de buitenkant te laten zien wat er aan de binnenkant van verschillende delen van de samenleving aanwezig was. Het was een allesomvattende beweging voor jong en oud, homo en hetero, zwart en wit. De meeste recensies uit het post-Goth tijdperk weerspiegelden: de enige groep waar ze zich allemaal oprecht welkom voelden. Geen verplichtingen.

De Goths verwierpen de angst voor de dood, de angst voor het kwaad, de ontkenning van het lijden en het doel ervan in het leven. Als de Goths er vandaag de dag nog steeds waren zoals toen, zouden ze de eersten zijn om de "toxic positivity" en "eindeloze zelfhulpmantra" bewegingen van vandaag te bekritiseren.

En nu we het toch over zelfhulpmantra's hebben: het is de moeite waard om het laatste verhaal te lezen over een moeder en echtgenote die ervan overtuigd was dat de wereld haar te pakken wilde nemen.

Voor degenen die te ongeduldig zijn om te lezen, is hier een samenvatting (van The Guardian): Jodi Hildebrandt, eigenaresse van een adviesbureau voor zelfverbetering, overtuigde Ruby Franke, 42 en moeder van zes kinderen (die online opvoedingsadvies gaf via een populair YouTube-kanaal), ervan dat de overheid, de politie, haar familie en haar man allemaal vijanden van haar waren en erop uit waren om haar te pakken te krijgen. Ze was gehersenspoeld om haar eigen kinderen martelende straffen op te leggen om ze van bezetenheid te genezen. Ze is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 jaar.

Je kunt je afvragen hoe een andere vrouw van 54 jaar een anders zo liefdevolle moeder ervan kon overtuigen om alle gevoel voor logica en kritisch denken overboord te gooien, haar 23 jaar durende huwelijk op te geven en haar kwaadaardige zelfhulp-mantra tot in de gevangenis te volgen. Nou, het kostte vier jaar en mogelijk sociale media. Het is niet onbelangrijk dat ze 2,3 miljoen volgers had op haar videokanaal. Aandacht is verslavend... en erg bevestigend. Acceptatie of waanidee? Dat is de vraag.

Het enige wat je vandaag de dag nodig hebt om je verstand (en misschien wel je ziel) te verliezen, is een schijnbaar feilloze logica (het type drogreden waar ik al eerder over heb geschreven) en een heleboel virtuele aandacht die wordt opgeborduurd door een slimme sektarische ideologie. Ik haal mijn schouders op.

Ik heb het al eens meegemaakt.

Toen ik nog een tiener was, viel mijn familie voor het charisma van een man van aanzienlijk hogere leeftijd. Hij was een aardige, spraakzame, intelligente en enigszins rijke man. Hij sloeg zijn web om hen heen omdat hij al wist dat wij als immigranten al in een zeker isolement verkeerden. Het was niet nodig om ons te scheiden van uitgebreide familie of vrienden. Het duurde slechts 2,5 jaar om een hechte vriendschap en vertrouwen te ontwikkelen. Of zo leek het toch. Tijdens die voorbereidingsperiode probeerde hij niet openlijk met me te flirten of te insinueren. Ik was toen 15 en nog een kind. In plaats daarvan maakte hij subtiel mijn moeder het hof. Zijn opmerkingen grensden maar net aan het ongepaste. Hij kon goed met woorden omgaan en zijn vermogen om te luisteren, te projecteren en te onderscheppen, stelde ons gerust dat alles goed bedoeld was. Hij overlaadde ons allemaal consequent met verschillende cadeaus (speciale gelegenheden en uitjes) en we hadden al een paar kerstmissen samen doorgebracht. Een paar maanden voor mijn 18e verjaardag voerde hij de druk op. Ik noem dit de uitvoeringsfase. Onnodig te zeggen dat ik de details van alles wat er in de daaropvolgende paar maanden gebeurde, zal bewaren voor mijn tweede boek Wonderland (degenen die geïnteresseerd zijn in een aantal van de fundamentele, nogal onopgesmukte details worden uitgenodigd om het eerste Down the Rabbit Hole te lezen).

Toen ik onlangs de film Saltburn zag, moest ik natuurlijk denken aan mijn eigen verhaal, evenals aan de film met hetzelfde thema The Talented Mr. Rippley. En dan is er natuurlijk nog het beroemde en waargebeurde verhaal van Catch me if you Can! Al deze verhalen draaien om soortgelijke concepten: Bedrog, manipulatie, narcisme, seks en geld.

Maar er is niet altijd een tragisch einde.

Niet alle oplichters zijn ZO GOED. Je kunt verleid worden tot seks met iemand die je anders nooit zou hebben overwogen. Je kunt worden overgehaald om geld te lenen aan een persoon ondanks zijn (of haar) staat van dienst als iemand die nooit terugbetaalt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onlangs nog werden twee professionele oplichters in een behoorlijk duister konijnenhol geleid. Het is triest en zielig en zo, maar het is niet nieuw. Hoe beter de technologie (of het platform), hoe beter de oplichting.

Wat beangstigender is, is grootschalige hersenspoeling zoals beschreven door enkele van mijn favoriete, intelligente podcasters Blaire White, Buck Angel en vele anderen (van wie ik sommigen al eerder heb genoemd in mijn schrijfsels). Critical Race Theory, Gender Ideology en Woke Ideology zijn goede voorbeelden van massale beïnvloeders van de samenleving die elk hun doel proberen te bereiken, niet zozeer door waarheden te beargumenteren, maar door oppositie te smoren. Kritisch denken is niet genoeg om groepen mensen met persoonlijke agenda's te bestrijden. Je hebt feiten nodig en je hebt geschiedenis nodig.

In een recent gesprek met een ex-vriend zei ik dat ik een paar stappen terug moest doen om te kijken waar ik was begonnen op mijn reis naar een alternatieve levensstijl en waarom. We leven tegenwoordig in fast-forward: Snel geld (aan de kant), snelle liefde (aan de kant) en snelle gezondheid (shakes en pillen). Alles loopt parallel en voordat we op adem zijn gekomen, zijn we ontspoord en vragen we ons af hoe we daar terecht zijn gekomen.

Ik ben er geweest, heb het gedaan en heb in verschillende recente gevallen spijt om het te bewijzen.

Hoe voorkom je dat je gemanipuleerd wordt in een toekomst die iemand anders heeft gemaakt?

Hoe kun je vertrouwen hebben in je eigen beeld en oordeel zonder externe rituelen en rituelen?

Hoe niet gebruikt te worden?

Mijn enige antwoord op al deze vragen is: Mediteer!

Pauzeer de ratrace en neem minstens 5 minuten per dag om alleen te zijn, in het donker, weg van prikkels en laat je geest razen door wat hij maar wil tot je op een dag genoeg controle hebt om niets te zien en nergens aan te denken. Wanneer je eindelijk de  bereikt, is wat daarachter ligt helderheid en sereniteit.

Het is geen recept voor alle kwalen van de geest en het hart. Na 20 jaar beoefening val ik nog steeds terug op nutteloze pijn en lijden... en woede.

Maar...

Ik heb het onder controle.

Add comment

Comments

There are no comments yet.