Pak uw hooivorken

Published on 22 May 2024 at 11:03

Wie niet met ons is, is tegen ons! Toch?

Ik ben geen religieus persoon. Ik heb de bijbelse binnenplaats doorkruist, beginnend in mijn kindertijd en in de jonge volwassenheid, waarbij ik me vestigde op spiritualisme in plaats van georganiseerde religie. Ik heb de bijbel echter gelezen en heb nog steeds stukjes gebeden uit mijn kindertijd in mijn onderbewustzijn zweven. Ik voel een goddelijke rust als ik sommige kerken binnenloop (niet alle). Sommige van mijn oude zielenvrienden zouden zeggen dat mijn aard heksachtig is, anderen gewoon serieus. Dat ik tijdens mijn tienerjaren voor de gotische subcultuur heb gekozen in plaats van voor een andere, zegt echter veel over mijn neigingen. Er is schoonheid in duisternis.

Er is evenveel schoonheid in licht.

Barney Ross : Dat is hoe we omgaan met de dood. We kunnen niet veranderen wat het is, dus houden we het licht totdat het tijd is om donker te worden. En dan wordt het pikdonker.

The Expendables 2 (2012) - Sylvester Stallone: Barney Ross

Op dit moment word ik geconfronteerd met een situatie waarin het leven van mijn vader op het spel staat. Ironisch dat dit moest gebeuren toen ik eindelijk het archief had geopend van een interview dat ik jaren geleden met hem had gedaan ten behoeve van mijn tweede boek (dat toen nog maar een beetje stof in de wind was). Ook ironisch dat de interventie die zijn leven zou kunnen redden of beëindigen, zou worden uitgevoerd op de verjaardag van mijn oudste dochter. Ik kies ervoor om geluk op te roepen in plaats van een voorteken uit te nodigen. Ik zal hem echter niet op tijd kunnen zien. Ik miste mijn schatting met een paar uur. Er is nog zoveel te perfectioneren in een geest die al sinds zijn vroege jeugd wordt verscheurd tussen wetenschap en mystiek. Ik kon niet ver genoeg kijken om een nauwkeurigere voorspelling te doen.

"Wat zielig!" Denk ik wel eens bij mezelf. Hoe middelmatig dat het zo lang duurt om een hoger bewustzijnsniveau te bereiken zonder in een sekte te zitten, of een gemeenschap of geleid te worden door een goeroe of groep... of een beroemd boek. Het is eenzaam om alle vlaggen af te wijzen die iemand in een gevoel van veiligheid kunnen hullen en zo verleidelijk om toe te geven aan de druk om zich te conformeren... en om zich niet te conformeren.

Vandaag nemen we onze hooivorken op tegen elk idee dat niet in overeenstemming is met ons rechtvaardigheidsgevoel. We verraden onze familie, vrienden en bondgenoten in naam van allesomvattende ideologieën (nep-idolen?) en zien niets verkeerds in het doden in naam van vrijheid of gerechtigheid.

Ongeacht de reden of de context, het is nog steeds nodig om het bloed van de handen te wassen aan het einde van een goede jacht. Tenminste vergeten we...

Rechtvaardigen is eenvoudig... Logica is net zo kneedbaar als de geest die het oproept.

Zijn we een tijdperk van Newspeak (zoals Orwell het noemde) ingegaan, simpelweg omdat we onze eigen emoties niet kunnen beheersen in het licht van diversiteit? Meer politiewerk, minder zelfbeheersing. Er is een scherpe, niet-kwaadaardige humor voor nodig om een persoon eraan te herinneren dat ze niet tussen de regels door mogen lezen van wat er is geschreven zonder absolute zekerheid van de bedoelde betekenis die wordt overgebracht.

Het lichaam is een zelfregulerend systeem... de geest minder. Aan de andere kant zijn de twee één en alleen samen kunnen ze evolueren.

Een kant kiezen? De wapens opnemen? Slogans zingen?

Waarom?

Ik verwonder me zelden over de universele empathie die wordt gevoeld in het aangezicht van een ramp. Ik verbaas me vaak over het vitriool ernaartoe.

Geen medeleven toegestaan... Alleen acties? Correct? Is er een persoon of groep die de baas is over welke de juiste kunnen zijn?

Ik denk dat ik tegenwoordig de rules of engagement uit het oog ben verloren.

Ja maar nee... Misschien... Doen, maar niet doen... Blijf zwijgen, maar schreeuw... Liefde maar NIET TE VEEL, want iedereen gaat weg of sterft... Sla niet toe... maar vecht!

Add comment

Comments

There are no comments yet.